Vloerverwarming: gezelligheid met een warme vloer

VloerverwarmingVloerverwarming is een verwarmingssysteem dat functioneert aan de hand van leidingen in kunststof, die verwerkt worden in de grond. Ze verspreiden de warmte over de vloer. Het resultaat is een aangename stralingswarmte die opstijgt uit de vloer. Deze manier van verwarmen heeft enkele opmerkelijke voordelen. Ten eerste is het zo dat stralingswarmte door de meeste mensen als behaaglijker wordt ervaren. Vloerverwarming geeft ook geen stofdeeltjes vrij, waardoor dit systeem doorgaans gezonder is. Ten slotte is het ook zo dat vloerverwarming radiatoren overbodig maakt, wat ervoor zorgt dat de wanden van de ruimte vrij blijven.

Het nadeel van vloerverwarming is dan weer dat dit type verwarming traag opwarmt. Daarom combineren sommigen mensen het toch nog met radiatoren die een ruimte sneller op temperatuur kunnen brengen. Een andere oplossing is een systeem dat het functioneren van de vloerverwarming afstemt op de buitentemperatuur.

Als u vloerverwarming installeert, hou dan zeker rekening met uw type van vloerbedekking. Sommige vloeren lenen zich immers beter tot vloerverwarming dan anderen. Vloertegels zijn ideaal, omdat ze de warmte gemakkelijk afgeven. Ook steentapijt is erg geschikt aangezien dit een vloertype met kleine poriën is, wat de warmte dus ook goed doorlaat. Iets minder geschikt zijn houten vloeren, omdat ze de neiging hebben de warmte langer vast te houden, waardoor de ruimte trager opwarmt.