Vinyl vloerbekleding: een goede keuze ?

vinyl vloerbekledingVinyl en linoleum: een misverstand

Heel vaak worden de begrippen vinyl vloerbekleding en linoleum over dezelfde kam geschoren.  Hiermee wordt echter een kapitale fout gemaakt; want het gaat hier om twee totaal verschillende producten.  In dit artikel wordt meer uitleg omtrent vinyl vloerbekleding gegeven.

Wat is vinyl vloerbekleding ?

Een vinyl vloerbekleding bestaat uit een kunststof bedekken die opgebouwd is uit meerdere lagen, zijnde de onderlaag of rug, een beschermende glasvezellaag en dan ook nog de toplaag of de laag waarin de tekening werd aangebracht.
Afhankelijk van hoe dik de toplaag is, gaat de vinyl langer of minder lang mee.

Leven met een vinyl vloer

Met een vinyl vloer zijn ontelbaar veel mogelijkheden.  Je kan deze bekleding in zowat alle kleuren en dessins bekomen.  Ook imitaties van andere vloeren (zoals tegels, laminaat,…) zijn mogelijk in deze vloerbekleding.  Eens een vinyl vloer geplaatst wordt het onderhoud tot een uiterst minimum beperkt.  Wekelijks eens stofzuigen en af en toe een dweiltje slaan zijn ruimschoots voldoende om de vloer netjes te houden.

De plaatsing van een vinyl vloerbekleding

Met een redelijke bagage aan handigheid is het best mogelijk om zelf een vinyl vloerbekleding te plaatsen.  Voelt men zich niet zo zeker, dan laat men de klus beter klaren door een professional.  Iemand die het gewoon is om vinyl vloerbekleding te plaatsen zal op een minimum van tijd een behoorlijke oppervlakte van de vloerbekleding voorzien.

Welke vinyl kiezen ?

Om de juiste vinyl vloerbekleding te kiezen, is het nodig dat men nagaat hoe intens het gebruik van de vloer zal zijn.  In ruimtes die frequent gebruikt worden, is het plaatsen van een dikkere vinyl noodzakelijk.  Ruimtes die minder belast worden, kunnen perfect met een dunnere (en dus ook goedkopere) vloer verder.

Vinyl vloerbekleding: de voordelen en de nadelen

Als men kiest voor een vinyl vloerbekleding, dan doet men dit omwille van een aantal voordelen:

Vinyl vloerbekleding heeft daartegenover twee nadelen die niet onbelangrijk zijn bij de keuze voor deze bekleding: